ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان چیست؟
امروزه ایمپلنت دندان، جایگزین مصنوعی دندان به عنوان درمان استاندارد برای پر کردن جای خالی دندانها در نظر گرفته میشود
دندانپزشک در این روش یه میله کوچک به شکل پیچ طی فرآیند جراحی در استخوان فک جاگذاری می کند تا با جوش خوردن آن به استخوان های اطراف آماده نگه داشتن تاج مصنوعی دندان شود. در حقیقیت دندانپزشک ریشه دندان را با پایه ایمپلنت ایجاد و روکش دندان هم که همان تاج دندان می باشد. به همین علت است که برای ایمپلنت دندان نیازی به دندان های اطراف نیستو در داخل استخوان فک جاگذاری می شود.
با بالا رفتن سن و همچنین بنا به عوامل مختلف دیگری افراد دندان های خود را از دست می دهند که باعث نقص در ظاهر می شود برای حل این مشکل تا چندین سال گذشته پروتز دندان متحرک یا همان دندان مصنوعی بسیار متداول بود اما با توجه به مسائل و مشکلات بسیاری که دندان مصنوعی داشت ایمپلنت دندان جایگزین آن شد.
بسیاری از افراد با گذشت زمان بنا به دلایل متعددی همچون پیری، کشیدن دندان و… دندان های خود را از دست می دهند. این موضوع علاوه بر این که باعث ایجاد مشکل در ظاهر و طرح لبخند شما می شود، می تواند در صحیح جویدن و غذا خوردن شما هم تاثیر منفی بگذارد. بسیاری از افراد به دنبال یک روش دائمی برای این دندان های از دست رفته هستند. تا چند سال گذشته انجام پروتز دندان متحرک (دندان مصنوعی) میان این افراد بسیار رایج بود. مشکلاتی که این روش ایجاد می کرد باعث شد که روش بهتری به نام ایمپلنت جایگزین آن شود. ایمپلنت دندان روشی است دائمی برای دندان های از دست رفته. خوشبختانه امروزه با فراگیر شدن ایمپلنت دندان افراد دیگر دغدغهای برای از دست دادن دندان های خود ندارند و دیگر به سراغ دندان های مصنوعی نمی روند. قرار دادن ایمپلنت در دهان هیچ مشکلی را برای استفاده کننده به وجود نمی آورد و فرد به می تواند تا آخر عمر بدون هیچ گونه مشکلی از آنها استفاده کند. در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت کامل با ایمپلنت دندان آشنایی پیدا کنید.
جنس ایمپلنت دندان تیتانیوم خالص می باشد که با بدن انسان سازگاری دارد و در صورتی که از آن به صورت صحیح نگهداری شود دارای ماندگاری بالایی می باشد.
برای سالیان متمادی استفاده از پل و پروتز دندان تنها راه حل درمانی برای افرادی بود که دندان هایشان را از دست داده اند. اما با مرور زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی، امروزه ایمپلنت دندان جز رایج ترین روش های درمانی قرار گرفته است.

„انواع ایمپلنت دندان”
- اندوستیال (endosteal)
- سابپریوستیال (subperiosteal)
ایمپلنت اندوستیال درون استخوان قرار می گیرد، در صورتی که ایمپلنت سابپریوستیال روی استخوان آرواره و زیر بافت لثه قرار داده می شود. امروزه متداول ترین نوع ایمپلنت اندوستیال می باشد زیرا در مقایسه با انواع دیگر در بلند مدت نتایج بهتری داشته و از استحکام بالا تری برخوردار است.
ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است
- استفاده از دخانیات حتی مانند سیگار باعث کاهش درصد موفقیت درمان می شود.
- در صورتی که دارای سوابق خاص پزشکی مانند شیمی درمانی، رادیوتراپی یا پوکی استخوان هستید.
- در صورت استفاده از داروهایی از مشتقات بیس فسفونات، توصیه می شود که از این درمان استفاده نشود.
- هر چه سلامت لثه بیشتر باشد بهتر است، بایستی استخوانهای فک مقاومت و انسجام کافی برای نگهداری را داشته باشند.
- رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان در بالا بردن عمر ایمپلنت تاثیر بسیاری دارد.
مراحل انجام ایمپلنت دندان
دندانپزشک پیش از معالجه به بیمار مراحل درمان را توضیح می دهد و قبل از شروع معالجه لثه ها توسط پزشک معاینه می شود تا از سلامت آنها اطمینان حاصل کند. سپس نیاز به تهیه یک اسکن رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت تحت عنوان CBCT یا DVT از دندان ها میباشد که توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت قابل تهیه است. در حقیقت دندانپزشک به کمک این گزارش ارتفاع و ضخامت استخوان و نیز سایر موارد مهم مانند محل عبور اعصاب مهم، سینوس ها و … را بررسی میکند و بهترین سایز و محل قرار گیری ایمپلنت دندان را انتخاب می کند.
فقط توجه داشته باشید که در صورت داشتن بیماری خاص و مصرف دارو پیش از شروع معالجه آن را با پزشک خود در میان بگذارید چرا که شاید نیاز به تغییر دوز یا عدم مصرف دارو باشد همچنین در مواردی که شخص به دلیل بیماری زمینه ای (مثل مشکلات قلبی) تحت نظر پزشک قرار دارد نیاز به مشورت با پزشک مربوطه نیز وجود دارد.
پس از قطعی شدن تصمیمتان برای انجام این درمان در اولین قدم مطمئن شوید که دندان های شما پوسیدگی ندارد و در صورت وجود پوسیدگی آن ها را بر طرف کنید.
در این درمان حداقل یک عمل جراحی شما در پیش خواهید داشت که طی ان ایمپلنت در استخوان فم شما جاگذاری خواهد شد و این جراحی به کاشت دندان معروف است. پس از انجام عمل جراحی پین تیتانیومی که توسط پزشک در فک شما گذاشته شده است در طی چندین ماه با استخوان فک شما ادغام می شود و بعد از مطمئن شدن ازینکه ادغام شد دندانپزشک پروتز دندان را بر روی بیس کار گذاشته شده نصب می کند.
فرآیند عمل جراحی ایمپلنت دندان
این جراحی معمولا با بی حسی موضعی انجام میشود در این حالت درد کاملا در دهان شما ازبین میرود و میتوانید در حین عمل بیدار بمانید. پس از بی حس شدن لثه دندانپزشک یک برش در لثه و یک سوراخ کوچک در استخوان فک ایجاد میکند و پایه در سوراخ ایجاد شده در استخوان فک قرار داده میشود. از طرف دیگر هم در مواردی نادر ممکن است نیاز شود تا عمل تحت بیهوشی در مراکزی با تجهیزات خاص انجام شود.
این فرآیند به صورت فوری و تاخیری طی یک یا دو مرحله صورت می پذیرد:
در روش فوری میله و اتصالات بین پروتز و ایمپلنت همزمان قرار داده می شوند و پس از اتمام جراحی ضمائم آن در دهان قابل مشاهده است.
در روش تاخیری ابتدا میله در زیر لثه جایگذاری میشود که در دهان هم قابل مشاهده نیست و پس از گذشت دو الی سه ماه
طی یک جراحی دیگر که جراحی بسیار سبکتری است اتصالات به آن متصل خواهد شد.پس از گذشت 2 الی 4 ماه از انجام هر دو مرحله، پروتز نهایی آماده و تحویل خواهد شد.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت دندان
- پس از از بین رفتن اثر بی حسی در صورتی که درد داشتید با مصرف مسکن می توانید درد را کاهش دهید.
- ایمپلنت دندان جزجراحی های سر پایی می باشد و شما پس از ان می توانید به خانه بر گردید اما در صورت استفاده از بیهوشی بهتر است تا 24 ساعت اول شخصی همراهتان باشد.
- تا چند روز اول از غذا های سوپ مانند و نرم استفاده کنید.
- تا زمان یکه بی حسی از بین نرفته از آشامیدن و میل کردن غذا بپرهیزید
- خیلی مهم است که دهان خود را مثل همیشه با مسواک و نخ دندان تمیز نگه دارید.
خطرات و عوارض ایمپلنت دندان
- ممکن است باعث ایجاد عوارضی چون تورم و احساس ناخوشایند و درد در محل درمان شود.
- بیشترین عارضه ای که پس از هر جراحی احتمال وقوع آن می رود، خونریزی زیاد و واکنش به بیحسی یا بیهوشی است.
- امکان احساس درد شدید در این نواحی نیز وجود دارد.
- در صورت عدم ادغام صحیح با استخوان ممکن است که ایمپلنت شل شود ک باعث دوباره کاری خواهد شد.
- از عوارض مهم می توان به صدمه دیدن رشته های عصبی اشاره کرد.
- با وجود اینکه احتمال این مورد بسیار کم است اما امکان دارد دندانپزشک هنگام ایجاد حفره در استخوان به اعصاب دندان نیز آسیب برساند و به این ترتیب بیمار دچار بیحسی در دندان شود اما اغلب اوقات این بیحسی پس از گذشت چندین ماه خود به خود خوب می شود..
هزینه ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان هزینه مشخص و دقیقی ندارد و هزینه این کار برای هر فرد بسته به شرایط فرد و نوع ایمپلنت دلخواه بیمار متفاوت است. در هر صورت برای برآورد دقیق هزینه های ایمپلنت دندان بایستی با پزشک معالج خود مشورت کنید. دندانپزشک پس از بررسی شرایط شما هزینه دقیق را به شما می گویند.
اما مواردی که هزینه ایمپلنت دندان به آن بستگی دارد به شرح زیر است:
- کیفیت، مقدار و محل استخوان
- تعداد دندان های جایگزین شده و نوع پروتز
- نوع ایمپلنت که مناسب دندان شما
شما می توانید با یک جلسه مشاوره نزد بهترین دندانپزشک تهران آقای دکتر علیرضا دهش هزینه درمان خود را برآورد کنید. در این جلسه یک برنامه درمانی سفارشی با توجه به شرایط شما برای شما طراحی می شود.
کاربرد ایمپلنت
دارای کاربرد های بسیاری است که برخی از آنها به شرح ذیل می باشد:
- در صورت از بین رفتن داندان ها به علت پوسیدگی یا تحلیل رفتن لثه ها ایمپلنت بهترین جایگزین برای دندان های خراب و بد شکل می باشد.
- ایمپلنت دندان دارای استقامت و استحکام بالایی است و به همین خاطر از آن به عنوان تکیه گاه برای دندان های مصنوعی استفاده می شود.
- ایمپلنت دندان جایگزینی برای دندان های طبیعی است.
- از ایمپلنت در ارتودنسی به عنوان انکوریج یا همان تقطه اتکا جهت اعمال نیرو به دندان ها هم استفاده می شود و به جا به جایی دندان به جایگاه دلخواه کمک کند.