کامپوزیت دندان

عمل های زیبایی تنها مختص به اجزای خاصی از صورت نیست بلکه زیبایی دندان ها نیز بسیار مورد توجه قرار میگیرد. امروزه همه ی مردم به دنبال لبخندی زیباتر هستند و لازمه این منظور داشتن دندان هایی زیبا و مرتب و سالم است. یکی از راه های رسیدن به دندان هایی زیباتر کامپوزیت دندان ( Dental composite ) است. در این روش یک ماده خمیری شکل که هم رنگ دندان به روی دندان کشیده میشود و بعد از فرم دادن به کمک اشعه مخصوص سفت میشود. در این مقاله تمام اطلاعات لازم در مورد کامپوزیت دندان و خدماتی که در مطب دندان پزشکی دکتر علیرضا دهش انجام می پذیرد شرح داده میشود.

„ کامپوزیت چیست؟ ”

کامپوزیت یک ماده مصنوعی است که از ترکیب چند ماده ساخته شده که هرکدام ویژگی منحصر به فردی دارند. به طور خلاصه؛ کامپوزیت موادی خمیری شکل است که برای درمان پوسیدگی؛ اصلاح فرم دندان و رفع عیوب دندان استفاده میشود. کامپوزیت در طیف رنگی وسیعی از رنگ سفید وجود دارد که در مطب دکتر علیرضا دهش بیماران میتوانند بر اساس رنگ پوستشان و یا رنگ دیگر دندان ها کامپوزیت با تناژ مناسب خود را انتخاب کنند.

کاربرد های کامپوزیت ( Dental composite ):

کامپوزیت به دو هدف درمانی و زیبایی استفاده میشود؛ در رابطه با درمان؛ زمانی که دندانی پوسیده باشد دکتر دندان پزشک برای پر کردن حفره هایی که بر اثر پوسیدگی به وجود آمده از کامپوزیت استفاده میکند. ماده ی استفاده شده در این روش ترکیبی از گلاس؛ کوارتز و رزین است و به طور میانگین بین ۵ تا ۷ سال دوام دارد. از دیگر کاربردهای درمانی میتوان به باندینگ دندان (برطرف کردن عیوب ظاهری و مشکلات جزیی) و کمک به اتصال براکت ارتودنسی یا لمینیت به سطح دندان اشاره کرد. در روش دوم که هدف زیبایی دارد پزشک ایرادات و نواقص دندان را برطرف میکند به طور مثال؛ فاصله بیش از حد دندان ها؛ شکستگی دندان؛ کوچک بودن بیش از حد دندان ها و یا رفع نقص یک اندازه نبودن دندان ها؛ تغییر رنگ دندان ها؛ زیبا سازی طرح لبخند و … همانطور که پیش تر گفته شد کامپوزیت ماده ای خمیری شکل است که لایه نازکی از آن روی سطح خارجی دندان کشیده میشود و بعد از آن که به فرم دلخواه درامد به وسیله اشعه سفت میشود.

انواع کامپوزیت دندان:

Dental composite انواع مختلفی دارند که تفاوت آنها در تعداد و اندازه ذرات تشکیل دهنده شان است:

  • کامپوزیت های ماکروفیلد: که به آن کامپوزیت دانه درشت هم میگویند؛ از ذرات ۱۰ الی ۱۵ میکرومتری تشکیل شده و ماندگارتر و با دوام تر است.
  • کامپوزیت های میکروفیلد: از ذرات کوچکتری ساخته شده که باعث میشود صاف تر و یکدست تر باشد؛ نسبت به کامپوزیت ماکروفیل دوام و ماندگاری کمتری دارد ولی ترمیم آن راحت تر است.
  • کامپوزیت های هیبریدی: این مدل کامپوزیت قابلیت استفاده ار ذرات با اندازه های مختلف را دارد از اندازه ۱۰ الی ۱۵ میکرومتر تا ۴۰ میکرومتر و حتی کمتر از ۱۰۰ نانومتر. مزیت این مدل مقاومت بالا در مقابل ساییدگی و ضربه است و ایراد آن نیاز به ترمیم در کوتاه مدت است.
  • کامپوزیت های نانوفیلد: این مدل جز کاربردی ترین کامپوزیت حال حاضر است. اندازه ذرات آن ۲۰ نانو متر است؛ در برابر ساییدگی مقاومت بالایی دارد و به دلیل قابلیت پولیش خوبی که دارد مشکلات کامپوزیت هیبریدی را برطرف میکند.

هرکدام از این کامپوزیت ها بر اساس نیاز دندان انتخاب میشوند به طور مثال دندان های جلویی معیار اصلی زیبایی است و باید ظریف تر با درخشندگی بیشتر باشد و دندان های عقبی باید استحکام بیشتر برای جویدن غذا داشته باشند.

مراحل کامپوزیت دندان:

کامپوزیت به دلیل اینکه اساسا نوعی ترمیم مستقیم است و همه ی مراحل آماده سازی و نصب آن در مطب انجام میگیرد پروسه زمانی کوتاهی دارد. در مطب دکتر علیرضا دهش حرفه ای ترین و آسان ترین کامپوزیت دندان را تجربه میکنید.

مرحله اول: انجام مشاوره و تشخیص مشکلات دندان؛ در این مرحله با مراجعه به پزشک متخصص ابتدا مشخص میشود شما کاندید مناسب کامپوزیت هستید یا خیر؛ وجود التهاب؛ عفونت و یا بیماری های لثه انجام کامپوزیت را با مشکل مواجه میکند.

مرحله دوم: تصمیم گیری برای اندازه؛ نوع و رنگ کامپوزیت مورد استفاده که با همکاری بیمار صورت میگیرد.

مرحله سوم: در این مرحله پزشک سطح دندان را تمیز کرده و رطوبت اضافه را از بین میبرد و همچنین با استفاده از اسید سطح دندان را محکم کرده که مواد کامپوزیت بهتر به دندان بچسبد. به صلاحدید پزشک ممکن است نیاز باشد مقداری سطح دندان تراشیده شود.

مرحله چهارم: قرار گیری چسب بر روی دندان ها تا آماده قرار گرفتن لایه به لایه مواد کامپوزیت شوند.

مرحله پنجم: حساس ترین مرحله؛ قرار گیری ماده کامپوزیت روی دندان ها است که بابد با دقت بالایی انجام شود تا انداره و فرم دندان ها رضایت بخش باشد.

مزایای کامپوزیت:

  • ساختار دندان تا حد زیادی حفظ میشود.
  • نیازمند آمادگی خاصی نیست.
  • جایگزین مناسب برای روکش دندان است.
  • در صورت به وجود آمدن مشکل به راحتی میتوان آن را ترمیم یا تعویض کرد.
  • چسبیدن مواد کامپوزیت به دندان باعث استحکام بیشتر دندان میشود.
  • به دلیل وجود تناژ رنگ متفاوت دندان ها حالت طبیعی میگیرند.
  • زمان طولانی ندارد و معمولا طی یک جلسه انجام میشود.
  • هزینه ی آن نسبت به دیگر روش های زیبا سازی دندان مقرون به صرفه است.

معایب کامپوزیت:

    • به دلیل اینکه در این روش دندان ها تراشیده نمیشوند احتمال غیر طیبیعی بودن آنها است.
    • در صورت مراقبت نکردن احتمال ایجاد لکه روی کامپوزیت وجود دارد.
    • نسبت به دیگر روش های زیبا سازی دندان ماندگاری کمتری دارد.

مراقبت های لازم پس از کامپوزیت دندان:

مراقبت های لازم بعد از کامپوزیت کردن به دوبخش کوتاه مدت ( چند روز بعد از انجام کار) و بلند مدت تقسیم میشود؛ که هر دوی آنها باعث عمر بیشتر کامپوزیت و مانداگاری زیبایی دندان های شماست.

مراقبت های کوتاه مدت:

    • ممکن است نیاز باشد از داروی بی حسی برای انجام کار استفاده شود؛ در این صورت بهتر است تا زمانی که اثر بی حسی از بین میرود از خوردن و جویدن غذاهای سفت خودداری کنید و غذاهای آبکی و خنک بخورید.(اثر بی حسی معمولا تا یکی ذو ساعت بعد از بین میرود)
    • تا یک روز پس از گذاشتن کامپوزیت از خوردن نوشیدنی هایی مثل قهوه و چای که باعث رنگ دادن به دندان میشود خودداری کنید.
    • اگر درروزهای اول احساس تیزی در دندان های خود داشتید یا برای غذا خوردن به مشکل خوردید بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تغییراتی روی کامپوزیت شما انجام شود.
    • پس از هر وعده غذایی مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.

مراقبت های طولانی مدت:

  • رعایت بهداشت را جدی بگیرید و به طور منظم از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.
  • خوردن نوشیدنی هایی که رنگ دارند مانند چایی؛ قهوه؛ سس؛ شکلات و … را کاهش دهید.
  • اگر عادت دندون قروچه دارید مخصوصا در خواب بهتر است از محافظ دندان استفاده کنید.
  • شکل استفاده از غذاهای سفت مثل آجیل را تغییر دهید
  • عادات نامناسب که باعث آسیب به دندان میشود مانند جویدن مداد یا باز کردن در نوشابه با دندان را کنار بگذارید.
    • چکاپ دوره ای دندان را فراموش نکنید. 

عوارض کامپوزیت:

یک عارضه کاملا طبیعی بعد از انجام کامپوزیت درد و افزایش حساسیت لثه است که به مرور زمان از بین میرود ولی اگر این عارضه بیشتر از یک هفته به طول انجامید باید به پزشک خود مراجعه کنید

برای کاهش درد و حساسیت:

    • مصرف داروهای مسکن و ضد التهاب مانند ایبوبروفن
    • استفاده از خمیر دندان های ضد حساسیت
    • عدم استفاده از نوشیدنی های بسیار سرد سرد و یا بسیار گرم و خوراکی های اسیدی مثل مرکبات و یا آب آن ها
    • غرغره آب نمک که به کاهش التهاب کمک میکند.

سخن پایانی:

همان طور که میدانیم زیبایی دهان و دندان یکی از دغدغه های این روز های بشریت است و علم پزشکی کمک شایانی برای دست یافتن به این مهم کرده است. کامپوزیت یک روش کم خطر؛ آسان و با هزینه معقول برای داشتن یک لبخند زیبا است. در مطب دکتر علیرضا دهش با مشاوره حرفه ای به شما کمک میکنیم بهترین انتخاب را برای دندان های خود داشته باشید.

FAQ

سوالات متداول

1آیا میشود کامپوزیت دندان را برداشت؟

جواب این سوال مثبت است ولی چون اقدامی پر هزینه است پیشنهاد ما این است فقط در موارد ضروری اقدام به برداشتن کامپوزیت کنید.

2آیا کامپوزیت درد دارد؟

خیر؛ به این دلیل که در طول پروسه حرکت تهاجمی بر روی دندان ها انجام نمیشود.

3آیا کامپوزیت باعث بدبو شدن دهان میشود؟

جواب این سوال بستگی به نحوه نصب کامپوزیت دارد؛ اگر مواد به درستی روی دندان ها قرار نگیرد باعث میشود استفاده از نخ دندان دشوار شود و وجود باقی مانده غذا بین دندان ها موجب بوی بد شود.

4هزینه کامپوزیت دندان چقدر است؟

معمولا بسته به تجربه پزشک؛ میزان مشکلات دندان و توقع بیمار از تغییر دندان ها این هزینه متفاوت است.

5آیا کامپوزیت دندان ها را برجسته میکند؟

درست است که لایه نازکی از مواد روی دندان قرار میگیرد ولی به این دلیل که معمولا دندان تراش نمیخورد ممکن است مقادیری دندان برجسته شود.