دندانپزشکی بدون درد چیست؟
یکی از دلایلی که افراد از رفتن به دندان پزشکی اجتناب میکنند ترس از درد و خونریزی در هنگام عمل های جراحی دندان است ولی امروزه ورود لیزر ها به علم پزشکی باعث آسان تر شدن و بی خطر شدن عمل های جراحی شده. در این مقاله از سایت دکتر علیرضا دهش به توضیح کاربرد های لیزر ها در حوزه دندان پزشکی میپردازیم. اگر قصد انجام جراحی بر روی دندان خود دارید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

عوامل ترس از دندان پزشکی
طبق تحقیقات انجام شده افراد دلایل مختلفی برای ترس از دندان پزشکی و مراجعه نکردن عنوان کرده اند که بیشترین درصد تعلق میگیرد به ترس از درد در طول پروسه درمان. یکی دیگر از عوامل، ترس از تزریق داروی بی حسی است، مطمئنا برای همه ی ما پیش آمده که در هنگام تزریق داروی بی حسی به لثه دچار دلهره و اضطراب شده ایم، هم به دلیل درد زیاد این تزریق و هم ترس از برطرف نشدن بی حسی بعد از پایان کار. افراد بسیاری علت ترس از دندان پزشکی را صدای گوش خراش وسایل دندان پزشکی مانند دریل ها عنوان کرده اند که باعث ایجاد دلهره در آن ها میشده و در نهایت یکی دیگر از دلایل ترس از دندان پزشکی احتمال عفونت دندان و لثه بعد از جراحی و یا خونریزی بیش از حد در حین جراحی عنوان شده است.
دندان پزشکی بدون درد چیست
علم پزشکی روز به روز در حال پیشرفت است و با وجود تکنولوژی های بسیاری که امروزه به خدمت علم پزشکی آمده بیماران در هنگام عمل جراحی کمترین درد را تجربه میکنند که این امر باعث میشود ترس از عمل های جراحی تا حد بسیار زیادی در بیماران کاهش یابد. ورود لیزر ها به عرصه دندان پزشکی به خاطر ظرافت در برش ها باعث کاهش درد و خونریزی در اعمال دندان پزشکی میشود از این رو بسیاری از پزشکان با استفاده از این روش ها و تجهیزات پیشرفته پروسه درمانی آسان تری به بیماران خود ارائه میدهند.
دندان پزشکی بدون درد با لیزر
نکته مهم در استفاده از لیزر ها ی CO2 در دندان پزشکی، سرعت بالا و پالس های کوتاه تر است که با طول موج 9.3 میکرو متر هیچ گونه پاسخ عصبی ایجاد نمیکند و در نتیجه بیمار دردی احساس نمیکند. بیشتر عمل های جراحی که با لیزر انجام میشود نیازی به بی حسی صورت ندارند که همین امر باعث کاهش ترس و دلهره در بیماران میشود. همچنین دقت بالایی که در استفاده از لیزر ها وجود دارد باعث میشود کمترین آسیب به بافت لثه وارد شود و معمولا نیازی به بخیه زدن ندارد که همین امر باعث میشود دوران نقاهت پس از جراحی بسیار کوتاه شود.
کاربرد های لیزر در دندان پزشکی
درمان پوسیدگی دندان: با استفاده از لیزر مینای دندان و اطراف آن برای قرار گرفتن مواد پرکردگی آماده میشود و همچنین برای سفت شدن مواد از لیزر استفاده میشود، اما در پوسیدگی های عمیق ممکن است پزشک نیاز به استفاده از دریل و سوراخ کردن دندان داشته باشد به همین دلیل از روش های سنتی استفاده کند.
تراز کردن خط لثه و مشکل بیماری های لثه: از نظر زیبایی شناسی صاف بودن خط لثه اهمیت بسیاری در داشتن طرح لبخندی زیبا دارد و با استفاده از لیزر ها که روش متداولی در این امر است به راحتی این تراز انجام میگیرد. همچنین برای کنترل بیماری های ناشی از باکتری ها از لیزر استفاده میشود.
درمان بافت نرم: در بعضی مواقع از لیزر ها برای بافت برداری یا برداشتن زخم و یا کاهش فشار از یک قسمت بافت نرم لثه استفاده میشود.
سفید کردن دندان: برای سفید کردن دندان نیز از لیزر ها استفاده میشود. در برخی موارد که روند سفید کردن دندان با نور فعال شده انجام میشود مانند زوم یا برات اسمایل از لیزر استفاده نمیشود.
تراش دندان ها: با لیزر آگسایمر در مکانیسم غیر حرارتی امکان تراش دندان بدون آسیب حرارتی به پالپ و شکستن مینای دندان فراهم شده است.
تزریق بی حسی: طی سال های طولانی پزشکان تزریق بی حسی را با سرنگ هایی انجام میدادند که برای بیمار به شدت دردناک بود ولی امروزه با دستگاه بی حسی کوییک اسلیپر انواع بی حسی های بدون درد در درمان های دندان پزشکی استفاده میشود. در ادامه به توضیح ساز و کار این دستگاه میپردازیم.
بی حسی با استفاده از دستگاه کوییک اسلیپر
در دندان پزشکی بیشترین ترس بیماران از بی حسی است که با استفاده از دستگاه کوییک اسلیپر بیمار اشکال مختلف بی حسی دندان را تجربه میکند که باعث آرامش بخشیدن به او میشود. دندان پزشکی بدون درد که به آن دندان پزشکی سدیشن نیز میگویند سطوح مختلفی از آرام بخشی دارد:
بی حسی سبک: این نوع آرام بخشی به طور معمول با گاز اکسید نیتروژن القا میشود و بسیار سبک است فقط دندان های بیمار بی حس میشود
آرام بخشی در هوشیاری بیمار: معمولا از گاز اکسید نیتروژن یا به صورت وریدی استفاده میشود، بی حسی قوی است ولی بیمار به اندازه ای هوشیار است که به دستورات پاسخ دهد.
بی حسی قوی: حالتی بین هوشیاری و بیهوشی است که بیمار نمیتواند به دستورات پاسخ دهد و ممکن است در تنفس به کمک نیاز داشته باشد.
عدم هوشیاری: این مدل آرام بخشی برای جراحی های دهان به کار میبرد و بیمار به طور کامل بیهوش است و برای تنفس به دستگاه نیاز دارد.
مزایای استفاده از لیزر در دندان پزشکی بدون درد
راحتی: با استفاده از لیزر هم بیمار آسوده خاطر است که دردی نمیکشد و هم کار پزشکان آسان تر میشود.
دقت بالا: با استفاده از لیزر ها برش ها دقیق تر زده میشود و امکان خطا و ریسک بسیار پایین است.
خونریزی و تورم کمتر: به دلیل برش های ظریف تر خونریزی کمتر است و معمولا نیازی به بخیه زدن ندارد از این رو بعد از عمل فک و لثه بیمار تورم کمتری دارد.
عدم ایجاد صداهای آزار دهنده: مانند صدای دریل ها
عدم نیاز به بخیه: به دلیل ظریف بودن برش هایی که با لیزر زده شده
سخن پایانی
با پیشرفت علم و تکنولوژی دیگر دندان پزشکی بدون درد غیر ممکن نیست. در مطب دکتر علیرضا دهش با پیشرفته ترین تجهیزات میتوانید دندان پزشکی بدون درد را تجربه کنید.
FAQ
سوالات متداول
بله کاملا. زیرا به وسیله لیزر عمل جراحی دقیق تر و با ریسک کمتر انجام میشود.
با آنکه لیزر ها خدمات بسیاری در زمینه دندان پزشکی دارند ولی همچنان محدودیت هایی در استفاده از آنها وجود دارد، مانند برداشتن پرکردگی های قدیمی و یا برش پرکردگی های فلزی مثل طلا و نقره.
خیر با استفاده از لیزر ها به دلیل خونریزی کمتر و عدم نیاز به بخیه بعد از عمل نیز بیمار دردی احساس نمیکند.